Kumpaan ihmisryhmään haluat kuulua?

Pyhä Paisios Athosvuorelaisen ajatus on varsin toimiva myös näin vaali-iltana. Mikäli pääsen vaikuttamaan Joensuun kaupungin tai Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen päätöksentekoon, niin lupaan olla mehiläinen ja nähdä aina asioiden hyviä puolia.

Kumpaan ihmisryhmään haluat kuulua?

”Tiedän kokemuksesta, että tässä elämässä ihmiset jakaantuvat kahteen ryhmään. Kolmatta ei ole; kuulut jompaankumpaan näistä kahdesta. Ensimmäinen ihmisryhmä muistuttaa kärpästä. Kärpäsellä on se ominaisuus, että se menee aina istumaan likaan. Esimerkiksi kun kärpänen on puutarhassa, joka on täynnä tuoksuvia kukkia, se ei suinkaan mene mihinkään kukkaan, vaan jos jossakin on ulosteita, se laskeutuu niiden päälle ja alkaa hyöriä niiden kimpussa. Se pitää niiden lemusta eikä suostu lähtemään sieltä pois. Jos kärpänen osaisi puhua ja pyytäisit sitä näyttämään sinulle ruusun puutarhasta, se vastaisi: ”En edes tiedä, mikä ruusu on. Minä tiedän vain, missä on käymälöitä, lantaa, keittiöitä ja likaa.” Samalla tavoin kärpästen kaltaiset ihmiset ovat tottuneet aina ajattelemaan ja etsimään kaikesta pahaa. Hyvän he syrjäyttävät kokonaan eivätkä tahdo koskaan kiinnittää siihen mitään huomiota.

Toinen ihmisryhmä muistuttaa mehiläistä. Mehiläisellä on se ominaisuus, että se löytää aina sen mikä on hyvää ja makeaa, ja pörrää sen ympärillä. Sanokaamme, että se on huoneessa, joka on täynnä likaa. Yhteen nurkkaan on joku kuitenkin pannut pehmeän lukumi-makeisen. Mehiläinen hyrrää huoneessa, mutta ei laskeudu mihinkään, kunnes löytää lukumin ja istuutuu sen päälle. Jos nyt kysyisimme mehiläiseltä, missä on roskia, se ei tietäisi. Se sanoisi: ”Tuolla on neilikoita, tuolla ruusuja, tuolla ajanruohoa, tuolla hunajaa, sokeria ja makeisia.” Yleensäkin se tuntisi kaikki hyvät asiat ja olisi täysin tietämätön kaikesta huonosta. Samalla tavoin mehiläistä muistuttavat ihmiset viljelevät hyviä ajatuksia, ja niin he näkevät kaikessa sen, mikä siinä on hyvää, ja ajattelevat aina asioiden hyviä puolia. He pyrkivät peittämää lähimmäistensä hairahdukset suojellakseen heitä, kun taas ensimmäiseen ryhmään kuuluvat vetävät pahan esiin ja asettavat sen näytteille.

Kun luokseni tulee ihmisiä, jotka alkavat syyttää toisia ja saattavat minut vaikeaan tilanteeseen, kerron heille tämän esimerkin ja kehotan heitä valitsemaan, kumpaan ihmisryhmään he haluavat kuulua. Sitten kehotan heitä valikoimaan myös seuransa oman ryhmänsä ihmisistä.”
Pappismunkki Kristoduloksen kirjasta Pyhän Vuoren vanhus Paisios.

Konstantinopolin Ekumeenisen patriarkaatin pyhä synodi kanonisoi eli luki ortodoksisen kirkon pyhien joukkoon 13. tammikuuta 2015 vanhus Paisioksen. Vanhus Paisios kilvoitteli lähes koko elämänsä Athos-vuorella. Elinaikanaan hän auttoi ja paransi tuhansia luokseen saapuvia ihmisiä ja hänen opetuksensa ovat rakkaita ja tuttuja ympäri maailman.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top